Teraz jest 2 wrz 2010, o 21:14

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Znaczenie imion
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:01 

Znacie znaczenie swojego imienia? Jeśli tak to je tu wpiszcie, jeśli nie to napiszcie, a ja, lub ktoś inny poszuka w odpowiednich miejscach;

Zacznę od swojego:

Cezary - zawsze chce rozumieć innych, chce być kimś ważnym i szanowanym i szuka kontaktu z takimi ludźmi. Lubi zabawy i podróże by po wszystkim odpocząć w domu. Osoba o trwałych i dobrych cechach charakteru: pracowita, lubi pogłębiać wiedzę. Szybko osiąga sukcesy, dorabia się, zakłada rodzinę. Osoby te są także stałe w miłości. Mają predyspozycje do przewodniczenia w środowisku. Mimo to są to także osoby nerwowe i impulsywne i bardzo wrażliwe.

Muszę przyznać, że wszystko się zgadza :wink:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:05 
Legenda Forum

Aleksander ;) - prosze znajdź ktoś :D

Edit:Dzieki ;). Małe sprostowanie do lenistwa - nie czasem a prawie zawsze :roll: ;)

Ostatnio edytowano 13 sty 2005, o 21:09 przez Oli, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:06 
Legenda Forum

Lokalizacja: z dzielnicy dresów, ziomów, żuli i takich tam fajnych ludzi
Karolina - kobieta o tym imieniu jest wszechstronna, wykształcona, pracowita, o szerokich zainteresowaniach, chętnie studiuje i pogłębia swoja wiedzę. Nierzadko osiąga tytuły naukowe . Ciągle pragnie dojść do sedna sprawy, jest dociekliwa. Nie umie jednak pracować systematycznie. Karolina jest miła, zmysłowa, towarzyska, lubi być otaczana przez adoratorów. W miłości niestała, w małżeństwie konkretna i nie przewrotna. Kocha rodzinę, ale nie przywiązuje się zanadto do ogniska domowego. Posiada uzdolnienia przywódcze.

Faktycznie się zgadza :wink:

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:06 

Aleksander - jest to osoba otwarta na wszelkie nowości życiowe, uchodzi za człowieka nowoczesnego. Jest pracowity, ale... czasem oddaje się lenistwu. Posiada zacięcie do uprawiania rozrywki, ma bowiem duże poczucie humoru. Jest elokwentny, lubi słuchać muzyki i czytać książki. Zdobywa zawód adwokata lub lekarza. Subtelny, wrażliwy umysł. Mało oszczędny

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:07 
Legenda Forum

Cezar, czy my przypadkiem nie ściągamy tego z tej samej strony? :wink:

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:08 
Legenda Forum

Anna. Znajdzie ktoś? :)

<starsze pokolenie>

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:09 

Cytuj:
Posiada uzdolnienia przywódcze.

No patrz, to tak jak ja :wink:

Anna - nie przecenia towarzystwa, lecz także nie stroni od znajomości. Osoba wrażliwa na uroki krajobrazu i piękno wnętrz domowych. Lubi spokój, zgodę i harmonię we własnym środowisku. Jest bardzo umuzykalniona, lubi muzykę nastrojowa. Potrafi postępować jak dyplomata, choć zdarza się, że swoim naiwnym zachowaniem się wszystko burzy

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:12 
Legenda Forum

znalazlam jeszcze Karolinę alternatywną:
Karolina -Coś ma z guwernantki, o dobrym sercu, włosy uczesane gładko, jeździ na rowerze, wzrok ma zawsze krótki. Lubi sztukę, muzykę. Coś lekkiego, zwinnego jak wiewiórka, wesołego jak psiak, psotnego, zawsze w szkodzie. Będzie lubiła taniec, sport, flirt, rozmowy o teatrze i modzie. Przetańczy, przeflirtuje ciosy różne i smutki i nawet miłość wielką. Miła dla oka, niepożyteczna i chłodna jak rybka ze złotą skrzelką. Karoliny odruchowo zachowują się jak wielkie damy; a gdy się zapomną, patrzą na innych z góry. Duże znaczenie ma dla nich tradycja i pochodzenie; odruchowo cenią sobie tych, którzy wiele osiągnęli i mają się czym pochwalić. Dużą wagę też przywiązują do spraw materialnych i majątkowych. Można powiedzieć, że gdy jakiś młodzieniec stara się o ich względy, Karoliny martwią się, czy aby jest z dobrej rodziny.

Ja sie nie zgadzam! Ja? Tradycjonalistka? Ja niepożyteczna? Nie lubię ani tańca, ani sztuki... Jak to by Mrowcia powiedziala:
PROTEST!!!
PROTEST!!!
PROTEST!!!

Ostatnio edytowano 13 sty 2005, o 21:21 przez Aniolek, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 21:12 

Aniolek napisał(a):
Cezar, czy my przypadkiem nie ściągamy tego z tej samej strony? :wink:

Tak Aniołku, z tej samej :wink:

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 22:03 

Katarzyna - To imię jest greckiego pochodzenia. Wywodzi się od słowa katharos - co znaczy czysty, bez skazy. Osoba o tym imieniu godna jest podziwu, szacunku i uznania. Jest bowiem szlachetna, prostolinijna, stała w przekonaniach, pracowita, skrupulatna. Nie znosi osób dwulicowych, krętaczy i kłamców z którymi do upadłego. Ma duże uzdolnienia artystczne oraz dar opanowania wiedzy, dlatego może odegrać poważną rolę w życiu naukowym. Osoba kulturalna, oddana domowi, mężowi i kochająca dzieci całym swym dobrym sercem. Lubi przyrodę, podziwia sztuki teatralne, aktywnie uczestniczy w rozwijaniu twórczości ludzi pracy. Swym umiłowaniem książki, daje przykład jak zdobywać wiedzę. (?)

Tytuł:
Nowy postNapisane: 13 sty 2005, o 22:12 

Słoneczka moje kochane, fajnie, że wypisujecie takie urocze rzeczy o swoich imionach, ale tto nie jest znaczenie imion, tylko cechy przypisywane (przez kogoś, kto to napisał) osobom, noszącym te imiona.
Znaczenie imion = to, co to imię znaczy w jakimś języku.

Bardzo się tym interesuję i chętnie Wam powiem, co oznaczają Wasz eimiona, z jakich języków pochodzą i skąd się wzięły.

Kilka z brzegu:

Katarzyna (nie cierpię tego imienia) pochodzi z greki i oznacza "czystość" (od gr. katharós=czysty)
Anna (moje drugie imię, więc też go nie lubię) pochodzi z hebrajskiego od "hannah" = łaska (chyba Aneczka.com już o tym kiedyś pisała)
Aleksander - pochodzi z greki i oznacza opiekuna ludzi. podoba mi się to imię i to znaczenie i dlatego przeforsowałam swego czasu takie imię dla najfajniejszego z moich braciszków :)
Cezary - to imię bardzo władcze - "cesarz"
Marta - pochodzi z aramejskiego, w którym oznacza władczynię
Magdalena - z hebrajskiego, oznacza "pochodzącą z Magdali", takie imiona określające pochodzenie skądś są bardzo częste - np. "Arkadiusz" = pochodzący z Arkadii

Jeśli ktoś jeszcze chciałby wiedzieć o znaczeniu swojego imienia, a ja przypadkowo coś o nim mam - chętnie Wam to napiszę.

Tytuł:
Nowy postNapisane: 14 sty 2005, o 12:33 

Cytuj:
Słoneczka moje kochane, fajnie, że wypisujecie takie urocze rzeczy o swoich imionach, ale tto nie jest znaczenie imion, tylko cechy przypisywane (przez kogoś, kto to napisał) osobom, noszącym te imiona.

Niby tak, ale to świetny dodatek do znaczenia imion ;)

Imię Marta (z języka aramejskiego Martha) znaczy "pani", może oznaczać również gospodynię, panią domu. Wszystkie Marty od dziecka mają dobrze określone zainteresowania, wiedzą kim chciałyby zostać gdy dorosną i zwykle wybierają praktyczne zawody, w których można zarówno być użyteczną dla innych, jak i osiągnąć wymierne wyniki. Pragną być na przykład lekarzami, pielęgniarkami lub inżynierami i do tego celu dążą konsekwentnie. Nawet jeżeli mają pewien niezwykły talent, to wolą mieć w odwodzie bardziej praktyczne i konkretne umiejętności. Można zaufać jej zdrowemu rozsądkowi. Typowa Marta ma dobre wyczucie rzeczywistości - umie odróżnić to co realnie od fantazji. Umie też realizować swoje plany krok po kroku, często przez długie lata. Potrafi sobie narzucić dyscyplinę: wstawać o świcie, nie jeść mięsa, codziennie godzinę poświęcać na naukę języka obcego. Marty potrafią skutecznie walczyć ze swymi słabościami i dziwią się, gdy inni sobie z tym nie radzą. Dobrze się sprawdzają w trudnych warunkach, kiedy trzeba sobie radzić w życiu przy pomocy skromnych środków. Często spotyka się je na odpowiedzialnych stanowiskach oraz w zawodach zwyczajowo uznawanych za męskie. Gdy jest jej trudno, Marta nie rozczula się nad sobą. Niechętnie pokazuje zasmuconą twarz. Ale również umie zrozumieć ludzką niedolę i podnieść na duchu tych, którym jest źle. W miłości Marty są wierne, a swoim mężczyznom nie pozwalają na szaleństwa i ekstrawagancje.

Tytuł:
Nowy postNapisane: 14 sty 2005, o 18:14 
Legenda Forum

Cytuj:
Aleksander - jest to osoba otwarta na wszelkie nowości życiowe, uchodzi za człowieka nowoczesnego. Jest pracowity, ale... czasem oddaje się lenistwu. Posiada zacięcie do uprawiania rozrywki, ma bowiem duże poczucie humoru. Jest elokwentny, lubi słuchać muzyki i czytać książki. Zdobywa zawód adwokata lub lekarza. Subtelny, wrażliwy umysł. Mało oszczędny

Hmmm, w sumie to to pasuje. I ja na serio mysle o tym, zeby kiedys zostac adwokatem! :P

Tytuł:
Nowy postNapisane: 14 sty 2005, o 19:56 
Legenda Forum

Cytuj:
Anna - nie przecenia towarzystwa, lecz także nie stroni od znajomości. Osoba wrażliwa na uroki krajobrazu i piękno wnętrz domowych. Lubi spokój, zgodę i harmonię we własnym środowisku. Jest bardzo umuzykalniona, lubi muzykę nastrojowa. Potrafi postępować jak dyplomata, choć zdarza się, że swoim naiwnym zachowaniem się wszystko burzy

Hm... Harmionia? We własnym środowisku? Mój pokój wygląda jak po przejścu huraganu :) Prawie dosłownie :) Umuzykalniona? Bardzo? Nie.. To nie dla mnie.. :) Bardziej pisanie, jeżeli już ^^
Niezbyt trafione.

<starsze pokolenie>

Tytuł:
Nowy postNapisane: 15 sty 2005, o 13:22 
Legenda Forum

a mi sie podoba... :) czy mi się wydaje, czy zaczynam pisac coraz krótsze posty i coraz rzadziej wchodzic na forum?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1