Ja zawsze zastanawiam się, czy i w czym jestem uzdolniona. Sama nie potrafię tego ocenić. Choć najchętniej przyznałabym się do wszystkiego
Oja skromna, czyli w czym jestem uzdolniona!
[Oja rozpracowuje ankietę Hay Lin]
1. pisarstwo (piszę opowiadania, wiersze, itp.) -> Oja przyznaje, że próbuje sił w pisarstwie. Prozę upodobała sobie najbardziej. Blog, Pamiętnik i gruby brulion z dokończonymi/niedokończonymi opowiadaniami/powieściami. Kiedyś nawet (z czego Oja jest bardzo dumna) Pani Polonistka stwierdziła, że Oja ma talent i powinna pisać. I pokazywać Pani Polonistce są twórczość. A że Pani Polonistka nie ma już lekcji z Oją, Oja zapomniała, aby Pani Polonistce brulion pokazać.
2. matematyczne (lubię trudne zadania, dobrze mi idzie z tego przedmiotu, itp.) -> z matematyki Oja ma same 5. Bywają 6. Na koniec roku również bywały i celujące. Dyplom/y z pierwszym/drugim/trzecim miejscem/ami o czymś świadczą. Sęk w tym, że Oja NIE CIERPI matematyki, o!
3. języki obce (dobrze mi w tym idzie, lubię to robić, itp.) -> Oja ma w domu nauczycielkę angielskiego. Siostra ją bardzo wspomaga pomagając w pracach domowych i poduczając. Oja ma, co prawda 6 z anigielskiego i 5 z niemieckiego (tato mówi biegle w tym języku) to jednak NIE CIERPI języków. Fuj.
4. przyrodnicze (uprawiam ogródek, opiekuję się zwierzetami, itp.) -> Oja ogródek swój ma. Nawet rabatkę. Kota też. Należy do LOP-u. Podpisuje co rusz jakąś petycje w sprawie zwierząt. Kocha konie (szczególnie Bonę). Ale czy to jest uzdolnienie?
5. plastyczne (ładnie rysuję, wyklejam, robię kolaże, itp.) -> Oja haftuje, robi na drutach, scrapuje i robi kolaże. Plastykę kocha.
6. informatyczne (dobrze się w tym orientuję, lubię grzebać w Internecie, itp.) -> No proszę Was! Przecież wiecie, że Internet to mój Przyjaciel
7. inne -> wkurzanie ludzi. I zarażanie ich optymizmem. Bo zalezy jak na to spojrzeć. I kto na to spojrzy.
I tak nikt tego nie przeczytał. Przynajmniej ja sobie zdałam sprawę, że moim uzdolnieniem jest...pisarstwo. O nim najwięcej. I chyba najbardziej lubię.