Teraz jest 2 wrz 2010, o 21:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Jakie czasy naj bardziej wam się podobajom?
Średniowiecze 31%  31%  [ 15 ]
Starożytny Rzym 8%  8%  [ 4 ]
Starożytna Grecja 12%  12%  [ 6 ]
Starożytny Egipt 4%  4%  [ 2 ]
Żadne z tych 22%  22%  [ 11 ]
Żadne z tych 22%  22%  [ 11 ]
Liczba głosów : 49
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czasy
Nowy postNapisane: 15 lis 2005, o 20:23 

W jakich czasach chcieli byście żyć, jeśli nie w obecnych.
Ja chciałabym w średniowieczu tak gdzieś przed XII wiekiem, albo w starożytnym Rzymie. Tu i tam chciałabym być żolnierzem. :roll:

Ostatnio edytowano 17 lis 2005, o 10:47 przez Dark Rider, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
Nowy postNapisane: 15 lis 2005, o 21:35 
Legenda Forum

^ A wytłumaczysz czemu? W końcu w tamtych czasach bycie żołnierzem było cięzkie... W tych z resztą też, jeśli zostanie się wysłanym na bitwy.

Mi najbardziej odpowiadają czasy które sa ^^ (Komputery, wygodne życie z ocieplanym domem itp.)
Jesli nie nasze czasy, to może Starożytny Egipt? Większego wytłumacznia nie mam, ale tam jest przynajmniej ciepło xD Po za tym nie ma wyzysku kobiet ;p (raczej XD) W razie czego można zostać którąśtam żoną faraona i żyć w dostatku xDDD

<starsze pokolenie>

Tytuł:
Nowy postNapisane: 16 lis 2005, o 12:39 

Hyyy. Pomyślmy. :roll:
Na pytanie dlaczego akurat żołnierzem, odpowiem tak:
W obecnych czasah, być żołnierzem jest beznadziejnie, ale kiedyś wcale tak źle nie było. To prawda że szło się na wojny, mordowało się i rezykowało własne życie. Ale właśnie o to chodzi. :) Nie żebym była jakimś sadystom, :smt018 ale bliżej mi do sadysty, niż do anioła. :twisted:
Fajnie było by być średniowiecznym krzyżowcem, lub żołnierzem w armi rzymskiej, :roll: mnie przynajmiej by się podobało.
Teras to żadna sztuka, wygrywa ten co ma leprzy karabin, lub większą bombe. Kiedyś też wygrywał tec co miał więkrzą armie, ale szanse były bardiej wyruwnane.
Wogule, może to diwne ale bardziej odpowiadało by mi średniowiecze, niz dziśejsze czasy.

Ostatnio edytowano 17 lis 2005, o 10:48 przez Dark Rider, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
Nowy postNapisane: 16 lis 2005, o 16:30 
Legenda Forum

Szczerze mowiac, tak samo najbardziej mi obecne czasy odpowiadaja. Ale jesli juz mam wybierać, to zdecydowanie Grecja (moglby byc jeszcze ostatecznie Egipt) - bo tam powstalo najwiecej rzeczy, cywilizacja i kultura sie najbardziej rozwinęły no i w ogole fajnie bylo ^^ Natomiast za nic w swiecie nie chcialbym żyć w średniowieczu, ludzie sie wtedy nie myli, robili kretynskie wyprawy krzyzowe, byli glupi i zacofani, :( No i pewnie spaliliby mnie na stosie jako heretyka :P

Tytuł:
Nowy postNapisane: 16 lis 2005, o 18:59 

Alex napisał(a):
Natomiast za nic w swiecie nie chcialbym żyć w średniowieczu, ludzie sie wtedy nie myli, robili kretynskie wyprawy krzyzowe, byli glupi i zacofani

Wcale nie byli bardziej zacofani niż w starożytności. Owszem, przepadło wtedy wiele waznych dzieł, z powodu wojen religijnych, ale wiedze przekazywano.

Alex napisał(a):
:( No i pewnie spaliliby mnie na stosie jako heretyka :P

Jeśli chodzi Ci o Inkwizycję, to grubo się mylisz, co nie jest Twoją winą, bo mnie też uczono w szkole, że Inkwizycja działała w sredniowieczu, a potem przyszedł renesans i przestała. Tymczasem Inkwizycje powołano w roku w 1542, który to rok zdaniem niektórych jest początkiem renesansu (czyli końcem średniowiecza). Na początku herezję tropiono tylko wśród biskupów i w klasztorach, zwykłych ludzi się nie czepiano.
W Polsce palenie na stosach miało miejsce najpóźniej. Przez wiele lat własnie do Polski uciekali innowiercy i naukowcy z innych krajów, dzięki czemu mamy tu ich dzieła. Niestety, ostatnie osoby spłonęły na stosach właśnie w Polsce, która dzięki temu zapisała się w historii świata w paskudny sposób...
W średniowieczu nikt by Cię nie spalił. :)

Recenzenci książek poszukiwani

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
Nowy postNapisane: 16 lis 2005, o 20:35 
Legenda Forum

Co innego inkwizycja, a co innego palenie na stosie - już świętego Franciszka, zyjacego na przelomie XI i XII wieku chciano spalić na stosie, a jana Husa spalono w roku 1415, wiec jeszcze w sredniowieczu. Poza tym ludzie byli idiotami, robili wszystko ku chwale boga, umęczali sie itp, zycie bylo nudne i wogole epidemie co chwile. Co z tego, ze przepisali starozytne dzieła - gdyby nie sredniowiecze, w ogole nie trzeba by bylo ich przepisywac, bo by sie zachowaly. Ludzie byli bardziej prymitywni niz w starozytnosci, przez rozszerzenie sie w Europie jednolitej religii monoteistycznej... :P

Tytuł:
Nowy postNapisane: 16 lis 2005, o 21:53 

Alex napisał(a):
Co z tego, ze przepisali starozytne dzieła - gdyby nie sredniowiecze, w ogole nie trzeba by bylo ich przepisywac, bo by sie zachowaly.

Przeceniasz czas rozkładu papieru... XD
A dyskusję o średniowieczu proponuję przenieść na privy.

Recenzenci książek poszukiwani

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
Nowy postNapisane: 18 lis 2005, o 19:26 

yyy.. w ogole nie lubie historii :P

Tytuł:
Nowy postNapisane: 19 lis 2005, o 11:42 

Chciałabym żyć w średniowieczu. Kobiety nosiły piękne suknie, mieszkały w wielkich zamkach (zimnych itd. ale pięknych), mężczyźni byli mili dla nich, nie obrażali ich itd.
Nie to co teraz

Tytuł:
Nowy postNapisane: 19 lis 2005, o 15:41 
Legenda Forum

^ A pod tymi sukniami mialy 5 cm brudu i rozne kolczatki i inne fetyszystowskie ubranka, "żeby pokutować" -_- Nie wspominajac juz o tym, ze mężczyźni byli dla nich owszem mili, ale tylko rycerze, a na dodatek kobiety nie mialy praktycznie żadnych praw :P Wystarczajaco ci obrzydzilem to sredniowiecze? ^^

Tytuł:
Nowy postNapisane: 20 lis 2005, o 14:36 

Ja tam nie chciałabym nosić takich sukni, ale to prawda niekture były piękne. Ja wolałabym nosić zbroje. :) To prawda kobiety nie miały wielu praw, (o ile wogule je miału) :roll: , ale wtedy chociaz rycerze byli dla nich mili, a teras nie ma rycerzy :x

Tytuł:
Nowy postNapisane: 20 lis 2005, o 15:10 

Ja chciałabym żyć w starożytnej Grecji albo w średniowieczu. Wcale nie chciałabym być tam księżniczką, ale rycerką. Piękne suknie, biżuterie itd. do mnie by nie pasowały. Do mnie pasowałby wtedy koń i miecz.Szkoda, że tak nie będzię... :wink:

Tytuł:
Nowy postNapisane: 20 lis 2005, o 19:32 

Ja bym chciał żyć w latach '80-tych :P :smt035 Wtedy to była muzyka :wink:

Tytuł:
Nowy postNapisane: 20 lis 2005, o 20:05 

Ja z jednej strony chciałabym przenieść się do czasów średniowiecza. Kobiety nosiły piekne suknie, meżczyźni byli tacy szarmanccy...A z drugiej strony nie wyobrażam sobie żyć tam latami! Masz w zupełności rację Alex (no może nie całkiem...z tym zacofaniem i głupotą przegiąłeś! Nie było tak źle...). Brud, brak równouprawnienia, nieustające wojny i wykorzystywanie niewinnych ludzi. Chociaż nie sądze, aby w dzisiejszych czasach to zanikło...W niektórych miejscach, domach jest tak po dzien dzisiejszy.

Tytuł:
Nowy postNapisane: 21 lis 2005, o 17:14 

Elizabeth napisał(a):
Ja chciałabym żyć w starożytnej Grecji albo w średniowieczu. Wcale nie chciałabym być tam księżniczką, ale rycerką. Piękne suknie, biżuterie itd. do mnie by nie pasowały. Do mnie pasowałby wtedy koń i miecz.Szkoda, że tak nie będzię... :wink:

TAK TRZYMAĆ :smt023]
Moie słowa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1